..
Alle ingredienten, water, mout, hop, gist, worden aan de hand van een recept afgemeten en afgewogen.
De mout, gekiemd en gedroogd graan, moet worden geschroot (gemalen) niet te fijn niet te grof, zodat de kafjes heel blijven want die hebben we later nodig bij het filteren.
Het water en de geschroote mout wordt gemengd tot een papje. In stappen verwarmen we dit papje om de zetmeel uit de mout om te zetten in suikers.
Als alle zetmeel is omgezet in suiker gaan we de vloeistof scheiden van de vaste bestanddelen. Dit noemen we filteren, door water toe te voegen spoelen we alle suikers uit.
De heldere, zoete vloeistof wordt gekookt met de hop. Hop zorgt voor bitterheid en voor het aroma.
De gekookte wort wordt nogmaals gefilterd, dit keer van de hop en eiwitten die tijdens het koken samenklonteren. Na het filteren wordt de wort gekoeld naar 18-20graden.
De gist wordt zo snel mogelijk toegevoegd als de wort op de juiste vergistingstemperatuur is.
Na de hooftvergisting en de navergisting wordt het jongbier terug gekoeld om te lageren of klaren. De gist zakt uit en het bier komt op smaak.
Als het bier op smaak is kan het gebotteld worden. We voegen nog wat suiker toe voor hergisting op de fles. Dit zorgt voor koolzuur druk in de fles en een mooie schuimkraag.
Na enkele weken op fles is het bier klaar om te proeven en te drinken. Proost!
Alle ingredienten, water, mout, hop, gist, worden aan de hand van een recept afgemeten en afgewogen..
Leer bierbrouwen in 1 dag, proef de resultaten en laat u verrassen!